Nyheder

Så lang transport må der være til lufthavnen

04-05-2017


Aarhus Airport har sat sig for at undersøge danskernes syn på lufthavne og flyrejser. Blandt andet hvad angår den maksimale transporttid til lufthavnen.  
 
Flyrejser er som udgangspunkt hurtige og bekvemme, men den samlede rejsetid er naturligvis meget afhængig af den enkeltes afstand til lufthavnen. Således kan det være relevant at overveje, om flyrejsen giver mening, hvis den valgte lufthavn eksempelvis ligger to timers kørsel væk. Danskernes præferencer i forhold til rejsetid til lufthavnen er netop blevet undersøgt i en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse i samarbejde mellem Aarhus Airport og Analyse Danmark. 
 
Her svarer den største gruppe af de adspurgte danskere, at der maksimalt må være én times transport til lufthavnen i forbindelse med private rejser. Et resultat der vækker opsigt hos lufthavnsdirektør Peter Høgsberg fra Aarhus Airport.  
 
”Aarhus Airport er i mange år blevet skudt i skoene, at vi ligger alt for langt væk fra centrum af Aarhus  - helt ude på Djursland. Det er blevet til en form for selvopfyldende profeti blandt østjyder, selv om faktum er, at det tager 35 minutter at køre fra hjertet af Aarhus til lufthavnen. Set i det lys er det selvfølgelig interessant at se, om østjyderne har skrappere krav end andre danskere i forhold til, hvor langt en lufthavn må ligge væk,” siger Peter Høgsberg. 
 
Baseret på spørgeskemaundersøgelsens resultater er svaret på det spørgsmål, at det har østjyderne ikke. Således mener 39 procent af de adspurgte i Region Midtjylland, at der maksimalt må være en times transport til lufthavnen i forbindelse med private rejser, mens tallet for hele Danmark ligger på 33 procent. Ligeledes mener kun 4 procent af de adspurgte i Region Midtjylland, at der maksimalt må være en halv times transport til en lufthavnen, mens det tilsvarende tal er højere i de fleste andre regioner. Dermed er jyderne med tættest relation til Aarhus reelt mere large end landsgennemsnittet i forhold til den maksimale rejsetid til en lufthavn. Om ikke andet på papiret.  
 
Yderligere regionale variationer ses blandt andet ved, at 17 procent af de adspurgte i Region Hovedstaden mener, at der maksimalt må være en halv times transport til lufthavnen i forbindelse med private rejser. Her er det tilsvarende tal markant lavere for alle andre regioner. Denne forskel skyldes formentlig københavnernes særlige forhold via Metroen, der på kun 17 minutter kører fra Nørreport Station i indre by til lufthavnen på Amager.   
 
Bemærkelsesværdigt er det også, at 11 procent af danskerne mener, at der må være to timers transport til lufthavnen. Denne tendens er mest udpræget blandt de adspurgte i henholdsvis Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Sjælland.    
 
Det svarer danskerne på spørgsmålet ”Hvor meget transporttid må der efter din mening være til en dansk lufthavn i forbindelse med private rejser?”:

Cirka 15 minutter 1 procent
Cirka 30 minutter 9 procent
Cirka 45 minutter 12 procent
Cirka 1 time 33 procent
Cirka 1 time og 15 minutter 4 procent
Cirka 1 time og 30 minutter 13 procent
Cirka 1 time og 45 minutter 1 procent
Cirka 2 timer 11 procent
Over 2 timer 4 procent
Ved ikke 14 procent 
 
Om undersøgelsen
Spørgeskemaundersøgelsen er udarbejdet af Analyse Danmark på vegne af Aarhus Airport. Den omfatter et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 18-74 år. Spørgeskemaundersøgelsen omfatter i alt 1.041 respondenter, som er tilfældigt udvalgt på tværs af blandt andet køn, alder og geografi, således at undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre.  
 
Om Aarhus Airport
Aarhus Airport har som ambition at forbinde Østjylland med populære storbyer i Europa og andre væsentlige rejsemål. Rejsemålene sigter imod at tilfredsstille det østjyske erhvervsliv såvel som turister fra lufthavnens ophavsland. Den største rute i Aarhus Airport er indenrigsruten mellem Aarhus og København, som hvert år fragter knap 200.000 passagerer. Det tager cirka 35 minutter at nå Aarhus Airport fra hjertet af Aarhus.
 
(Pressemeddelelse, udsendt d.d.)

Departures
SMS Date Airlines Flight no. to time  Status
ARRIVALS
SMS Date Airlines flight no. From     time  status
Rejsemål direkte fra Aarhus Airport

Udvalgte one-stop

Direkte