Smag på Split

Det kroatiske smagsunivers

Meget forsimplet vil de fleste danskere kunne nævne de store feriedestinationers hofsmage: Italiens linguine, pizza margaritha og pesto genovese, Grækenlands tzatziki, oliven og moussaka, Spaniens tapas, paella og sangria. Nogle destinationers køkkener kan de fleste tale med om - og med god grund! Kroatien er da også kendt som en destination for foodies, men alligevel vil de færreste danskere - hvis de da ikke selv har oplevet Kroatiens smagsunivers - kunne sætte en finger på, hvad der præcist betegner det kroatiske køkken.


MIDDELHAVETS FRISKE KYSTKØKKEN MØDER CENTRALEUROPAS SMAGFULDHED OG TYNGDE

Har man oplevet det på egne smagsløg, vil man ofte sige at Kroatiens køkken er smagfuldt, men simpelt, med et særligt fokus på, at råvarer altid skal være friske og lokale. Men nørder man mere ned i de traditionelle smagsammensætninger og  tilberedningsmetoder vil man dog erfare, at det kroatiske køkkens traditioner, på trods af at synes perfekte i deres enkelthed, er af komplekse oprindelser. Dette hænger sammen med, at køkkenet siges at være skabt som i en smeltedigel for de mange omkringliggende nationer med stærke traditioner indenfor kogekunst. 

Fra Centraleuropa kommer smagskombinationer som paprika, sort peber og hvidløg, ofte kombineret med kødrige og mættende retter. Madnørder vil da også blandt de lokale favoritter kunne genkende mange retter, man traditionelt kender fra lande som Østrig og Ungarn, såsom gullaschlignende gryderetter, schnitzel og forskellige udgaver af fermenteret kål.  

Jo længere man kommer ud mod kysten, jo mere vil man dog opleve, at smagene vil minde om middelhavets køkkener såsom det græske og i meget høj grad det italienske. Derfor finder man ofte lækre retter med friske smage som olivenolie, citron og krydderurter som rosmarin, salvie og laurbærblade, Disse smagskombinationer vil ofte findes i skøn kombination med frisklavet pasta eller gnocci eller med fisk, blæksprutte eller skaldyr fanget lige i nærheden af restauranten.  

   

MØRT OG GRILLET

Er man til grillet kød og fisk, bliver man ikke skuffet i Kroatien. I Split vil man altid kunne finde skønne friskfangede lækkerier fra havet, såsom den særligt lækre blæksprutte eller sardiner. Men lige så sikkert er det, at kunne finde mørt perfekt stegt kød - og masser af det. Kroaterne elsker nemlig kød, og skal der fejres noget særligt, eller skal det være ekstra lækkert på kroatisk manér, så kan man være helt sikker på, at der er masser af lækker kød på grillen - og at kroaterne ved, hvordan det skal steges. 


TIL DEN SØDE TAND 

Kroaterne har ligeledes styr på de søde sager, og stor tradition for at nyde dem. Derfor vil man heller ikke skulle lede længe i de hyggelige gader før man finder hyggelige kagehuse og bagerier med flotte udstillinger hvor man kan indtage et syndigt mellemmåltid på sin byvandring. 

FABELAGTIGE RESTAURANTOPLEVELSER

Maden er selvfølgelig i centrum, når man går ud for at nyde en aften på en restaurant, og her skuffer det kroatiske køkken ikke! Men Split tilbyder mere end det, de er nemlig eksperter i fabelagtige restaurantoplevelser. For når du husker tilbage på en fremragende oplevelse, hvor tit indeholder mindet så ikke mindst ligeså meget om restauranten, udsigten, stemningen, tjeneren og vinen? Og ikke mindst hvordan det hele spiller sammen og går op i en højere enhed? I Split får du rig mulighed for at  få en særlig oplevelse med hjem i 'kufferten'. Nyd eksempelvis en af de mange lækre restauranter langs stranden eller på marinaen og nyd den helt særlige solnedgang imens du nyder Splits lækre køkken og drikker et glas af de lokale dråber.

> Jeg vil opleve Splits smagsunivers - lad mig se på billetterne!

AFGANGE
SMS Dato Flyselskab Flynummer Til Tidspunkt Bemærkning
ANKOMSTER
SMS Dato Flyselskab Flynummer Fra Tidspunkt Bemærkning

Udvalgte one-stop

Direkte